Palvelut
Tuotamme koulutuspalveluita, tutkimustoimeksiantoja
ja organisaatioiden kehittämishankkeita.
Koulutukset
Osaamisemme taustalla on vuosien kokemus käytännön työelämästä yhdistettynä tieteellisen tiedon soveltamiseen. Kauttamme on saatavilla valmiita ja räätälöityjä koulutuskokonaisuuksia. Tarpeenne voi liittyä työturvallisuuteen, riskienhallintaan tai henkilöstön kehittämiseen.
Koulutuspaketit:
Turvallinen työskentely on osa työntekijän hyvää ammattitaitoa. Turvallisen työskentelyn edellytykset luodaan ennakoinnin ja suunnittelun keinoin. Koulutuksessa käydään läpi uhkatilanteisiin varautumista ja niiden hallintaa sekä väkivaltatilanteen kohtaamista ja siitä selviämistä. Koulutuksen tavoitteena on parantaa työntekijöiden turvallisuutta, vähentää heidän kokemaansa stressiä, huolehtia työilmapiiristä sekä korostaa ammatillisuutta.
Koulutus kestää 3 tuntia ja se toteutetaan luentona sekä demo-herättein.
Koulutuksessa tarkastellaan työsuojelun tavoitteita, työn haitta-, kuormitus- ja vaaratekijöiden tunnistamista, työhön perehdyttämistä ja työsuojelun vaikuttavuutta ja kehittämistä. Lisäksi tutustutaan turvallisuuskartoituksiin ja riskienarviointiin. Koulutus vahvistaa oikeita toimintamalleja sekä parantaa yrityksen turvallisuuskulttuuria. Koulutus on tarkoitettu työpisteen vastuuhenkilöille, esihenkilöille ja työsuojeluvaltuutetuille tai muille aiheesta kiinnostuneille.
Koulutus kestää 3 tuntia ja se toteutetaan luentona ja workshoppina.
Koulutuksessa harjoitellaan case-tilanteita aidossa työympäristössä. Harjoitteet mahdollistavat erilaisten asiakastilanteiden yksityiskohtaisen harjoittelun ja tarkastelun. Koulutettavasta ryhmästä ja sen toiveista riippuen se voi sisältää osa-alueita de-eskaloinnista aina fyysisen hätävarjelun harjoitteluun. Harjoitellut toimintamallit luovat työntekijöille varmuutta toimia erilaisissa haastavissa asiakastilanteissa.
Koulutus kestää 3 tuntia ja se toteutetaan luentona sekä käytännönharjoitteina.
Poikkeamatilanneharjoituksessa harjoitellaan johtamista ja päätöksentekoa kuvitelluissa tilanteissa. Tavoitteena on lisätä vastuuasemassa olevien ihmisten valmiuksia toimia todellisessa tilanteessa. Harjoitukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta/ koulutusta poikkeamatilanteista, sillä harjoituksessa pyritään luomaan olosuhteet, joissa jokaisen osallistujan on helppo arvioida omaa osaamistaan.
Koulutus kestää 3 tuntia ja se toteutetaan työpöytäharjoituksena.
Asiantuntijaluennot mm. seuraavista aiheista:
- Neuromoninaisuus työelämässä
- Oppimisvaikeudet työelämässä
- Muisti ja mielenterveys
- Neuropsykiatristen häiriöiden arviointi ja interventiot
- Työn hallinta ja jämäkkyys
- Työpaikkakiusaaminen ja häirintä
- Työturvallisuusrikokset
- Nuorisorikollisuus
- Koulu-uhkaukset
- Turvallisuusjohtaminen
- Riskienhallinta
- Väkivaltaisen asiakkaan kohtaaminen
- Työn vaarojen arviointi
- Tapaturmatutkinta
- Oikein toimimisen kulttuuri
Tutkimustoimeksiannot
Tarjoamme käytännöllistä ja sovellettavaa tietoa tuottavia tutkimus- ja asiantuntijapalveluita. Toteutamme toimeksiannot tieteellisen tutkimuksen menetelmin ja olemme riippumaton, luotettava, asiakaslähtöinen ja laatua korostava kumppani.
Asiantuntijapalvelut
Asiantuntijapalvelumme voivat olla konsultointia, työnohjausta tai asiantuntijalausuntojen laadintaa. Voimme toimia pitkäaikaisena kumppanina tai yksittäisin toimeksiannoin.
Tuote-esittelyt
Oppilaitosturvallisuus
Kirja on oppilaitosturvallisuutta käsittelevä käytännönläheinen yleisesitys, jossa turvallisuutta tarkastellaan moniulotteisena ilmiönä niin oppilaitoksen kuin sen henkilökunnan ja opiskelijoiden näkökulmasta. Kirjassa käydään läpi kattavasti turvallisuuden eri osa-alueita, kuten johtamista, yksittäisten henkilöiden vastuualueita, turvallista oppimisympäristöä sekä velvoittavaa sääntelyä. Lisäksi kirjassa käsitellään konkreettisia uhkatilanteita sekä niihin varautumista ja niiden jälkihoitoa. Lukija saa hyödyllistä tietoa organisaation kehittämiseen ja riskien arviointiin sekä malleja kriisitilanteissa toimimiseen.
Yhteiskunnan muuttuessa oppilaitoksissa kohdattavat turvallisuushaasteet ovat yhä moninaisempia. Kansalliset turvallisuustutkimukset ovat osoittaneet suomalaisten oppilaitosten turvallisuuskulttuurin olevan luonteeltaan sirpaleista, ja oppilaitosten turvallisuustyössä on havaittavissa alueellisia ja paikallisia eroavaisuuksia, jotka konkretisoituvat oppilaiden ja opettajien arjessa. Opetuksen järjestäjän velvollisuus on tarjota turvallinen kasvu- ja oppimisympäristö. Lisäksi oppilaitosten on opettajien ja muun henkilöstön työnantajina tarkasteltava turvallisuutta myös työntekijöiden näkökulmasta.
Kirja on tarkoitettu oppilaitosturvallisuuden tietolähteeksi kaikille oppilaitoksissa työskenteleville henkilöille. Kirja antaa valmiudet oppilaitosturvallisuuden kehittämiseen, ja se soveltuu siten hyödynnettäväksi kaikilla oppiasteilla. Kirja sopii myös oppilaitosturvallisuuden perusteokseksi opettajaopiskelijoille sekä täydennyskoulutuksessa oleville. Teosta voidaan käyttää myös säännöllisessä työturvallisuustyössä oppaana, muistilistana ja organisaatiotason mittarina.
Oppilaitosturvallisuus -teos on tilattavissa osoitteesta
https://shop.edita.fi/lakitieto/tuote/oppilaitosturvallisuus
Yrityksen työsuojelujohtaminen
Miten kehittää työturvallisuuskulttuuria aikana, jolloin työn digitalisoituminen ja yksilöllistyminen, työyhteisöjen moninaistuminen sekä työmäärän lisääntyminen kasvattavat työntekijöiden psykososiaalista kuormitusta? Miten turvata työntekijän kokonaisvaltainen työhyvinvointi? Minkälainen on organisaation näkökulma työturvallisuuteen?
Yrityksen työsuojelujohtaminen tarjoaa käytännönläheistä tietoa ajankohtaisista työsuojeluun liittyvistä teemoista. Työsuojelujohtamisessa on olennaista ymmärtää työntekijä psykofyysisenä kokonaisuutena, johon vaikuttavat sekä työhyvinvoinnin eri osa-alueet että työn ulkopuoliset tekijät. Toimiva työsuojelujohtaminen auttaa vahvistamaan yrityksen yhteistoimintaa ja luottamukseen perustuvaa työkulttuuria.
Työsuojelutoiminnan kohteena on kokonaisvaltainen työhyvinvointi, joka muodostuu keskenään tasapainossa olevista fyysisistä, sosiaalisista ja psyykkisistä osa-alueista. Tasapainossa olevat osa-alueet tuottavat työn hallinnan ja sitä myötä työhyvinvoinnin kokemuksen. Teos valottaa, millä tavoin työsuojelutoiminnalla tuetaan tätä tasapainoa sekä yksilöiden työhyvinvoinnin kehittämistä. Kirjassa esitellään työelämän muutoksien synnyttämiä uusia haasteita sekä tarjotaan välineitä niihin reagoimiseksi ja siten turvallisten ja terveellisten työolojen ylläpitämiseksi.
Teos pohjautuu vuonna 2021 julkaistuun Oppilaitosturvallisuus-kirjaan, joka on päivitetty ja muokattu vastaamaan yritysmaailman tarpeita.
Kirja on tarkoitettu esihenkilötehtävissä toimiville ja työsuojelun asiantuntijoille kuten työsuojelupäälliköille ja työsuojeluvaltuutetuille. Teos soveltuu käsikirjaksi yrityksen työsuojelun kehittämiseen. Teosta voidaan käyttää mm. säännöllisessä työturvallisuustyössä oppaana, muistilistana ja organisaatiotasonmittarina. Teos soveltuu myös korkeakoulujen oppikirjaksi.
Yrityksen työsuojelujohtaminen -teos on tilattavissa osoitteesta
https://shop.edita.fi/lakitieto/tuote/yrityksen-tyosuojelujohtaminen
Työpaikkaväkivallan verkkoluento
Työpaikkaväkivallan verkkoluento antaa perustiedot väkivallan eri muodoista ja ilmiön laajuudesta. Luennolla kerrotaan, miten työpaikkaväkivaltaa tulee ja voidaan hallita työturvallisuuslain näkökulmasta ja miten kohdata hankala, uhkaava tai aggressiivinen henkilö. Verkkoluennolla käsitellään myös turvallisuuskulttuurin merkitystä ja väkivaltatilanteen jälkitoimien järjestämistä.
Luennon seurannut henkilö oppii, että
- työpaikkaväkivaltaa voidaan ja pitää hallita,
- työnantajalla on jatkuva tarkkailu- ja huolehtimisvelvoite,
- jokainen työntekijä on työpaikan turvallisuustoimija,
- työpaikalla on oltava menettelytapaohjeet ja niitä tulee säännöllisesti harjoitella,
- uhka- ja väkivaltatilanteiden jälkitoimet ovat työnantajan vastuulla.
Verkkoluento sopii kaikille työntekijöille alasta ja osallistujan asemasta riippumatta ja on tehokas tapa hankkia keskeistä turvallisuusosaamista. Verkkoluento on mahdollista katsoa itsenäisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Verkkoluennon pituus on yksi tunti.
Defusing-ohjaajakoulutus
Työpaikoilla tulee olla toimintamalli vaaratilanteiden ja poikkeamien aiheuttamien reaktioiden ja oireiden hallitsemiseksi. Koulutuksen jälkeen voit ohjata defusign-jälkipurkukeskusteluja työyhteisössäsi psyykkisesti kuormittavan työtapahtuman jälkeen.
Onnettomuuden, väkivaltatilanteen tai muun äkillisen ja järkyttävän tapahtuman jälkeen on varmistettava psykososiaalinen tuki mahdollisimman nopeasti. Henkilön toipumisen kannalta ensimmäiset tunnit ja vuorokaudet ovat ratkaisevia. Purkukeskustelun tavoitteena on välittömien stressireaktioiden purkaminen ja työkyvyn palauttaminen ja turvaaminen. Keskustelu voidaan pitää yksilö- tai ryhmäkeskusteluna.
Sisältö: Traumatisoivien tilanteiden tunnistaminen, akuutti kriisityö, kokemusten normalisointi, defusing-menetelmän teoria, purkukeskustelun rakenne ja kulku, vetäjän rooli ja siihen liittyvät kuormitustekijät sekä harjoitusistunnot. Koulutus kestää kaksi työpäivää. Ryhmäkoko on 4-20 henkilöä.
Kouluttaja: Psykologian lisensiaatti, terveyspsykologian erikoispsykologi, neuropsykologian erikoispsykologi (VET, TOHJ), kriisi- ja traumapsykologi, työterveyspsykologi ja EMDR-terapeutti.