Työuupumuksen riski koskee yhä useampaa ja nuoret työntekijät kokevat yksinäisyyttä.
Työterveyslaitos – Finnish Institute of Occupational Health (13.9.2023) tuoreen Miten Suomi voi? -tutkimuksen mukaan työuupumukseen kuuluvien riskiryhmä on noin viisi prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuonna 2019. Tilanne on heikentynyt erityisesti naisilla. Työuupumusoireiden kasvu on leikannut läpi yhteiskunnan ja jokaisella koulutusasteella on aiempaa vähemmän niitä, joilla ei ole työuupumusoireita. Samanaikaisesti kasvussa ovat kognitiiviset häiriöt, millä tarkoitetaan ajattelun, muistin ja tarkkaavaisuuden heikentymistä.
Mielenkiintoista on se, että väsymys ei ole lisääntynyt, mutta sen sijaan kognitiiviset häiriöt ja myös kyynistyneet asenteet työtä kohtaan ovat yleistyneet sekä naisilla että miehillä.
Mitä työpaikoilla pitäisi tehdä?
Tutkimuskoosteen mukaan työhyvinvointia voisi edistää seuraavilla tavoilla:
- lisätään työntekijöiden itsenäisyyttä ja mahdollisuuksia oppia uutta työssä
- kiinnitetään huomiota työn myönteisiin tuloksiin ja vaikutuksiin
- rakennetaan yhteisöllisyyttä (arvostaminen)
- vähennetään kokemuksia siitä, että työntekijä ei voisi toimia työssään oikein (eettinen kuormitus)
- yksittäiseen työntekijään ei kohdistu ristiriitaisia tai kohtuuttomia odotuksia
- lisätään palvelevaa johtamista
- kiinnitetään huomiota myönteisiin mahdollisuuksiin
- luodaan käytäntöjä, jotka edesauttaa työn ja muun elämän tasapainoa
- koettua yksinäisyyttä torjutaan lisäämällä yhteisöllisyyttä ja parantamalla työtoverisuhteita.
Työsuojelujohtamisen rooli
Työsuojelujohtamisessa on olennaista ymmärtää työntekijä psykofyysisenä kokonaisuutena, johon vaikuttavat sekä työhyvinvoinnin eri osa-alueet että työn ulkopuoliset tekijät.
Toimiva työsuojelujohtaminen auttaa vahvistamaan yrityksen yhteistoimintaa ja luottamukseen perustuvaa työkulttuuria. Työsuojelutoiminnan kohteena on kokonaisvaltainen työhyvinvointi, joka muodostuu keskenään tasapainossa olevista fyysisistä, sosiaalisista ja psyykkisistä osa-alueista. Tasapainossa olevat osa-alueet tuottavat työn hallinnan ja sitä myötä työhyvinvoinnin kokemuksen.
Loppuvuodesta 2023 julkaistu teos Yrityksen työsuojelujohtaminen valottaa, millä tavoin työsuojelutoiminnalla tuetaan tätä tasapainoa sekä yksilöiden työhyvinvoinnin kehittämistä. Kirjassa esitellään työelämän muutoksien synnyttämiä uusia haasteita sekä tarjotaan välineitä niihin reagoimiseksi ja siten turvallisten ja terveellisten työolojen ylläpitämiseksi. Kirjan voit tilata omaksesi Editan verkkokaupasta.
Lue myös, miten työpaikkaväkivaltaa voi hallita.