Mitä kognitiivinen intruusio tarkoittaa?
Turvallisuuden teemassa kognitiivinen intruusio voidaan liittää hybridivaikuttamiseen. Vaikuttaminen voi kattaa joukon erilaisia menetelmiä ja keinoja, jotka hyödyntävät asenteellisia ja tilannekohtaisia tekijöitä, kuten uskomuksia, ennakkoluuloja sekä vakiintuneita poliittisia asenteita.
Kognitiivisen intruusion tavoitteet
Kognitiivisen intruusion tavoitteena on ihmisten ja yhteisöjen käyttäytymiseen vaikuttaminen sekä niiden arvojärjestelmien, käsitysten ja maailmankatsomusten muokkaaminen.
Kognitiivisella intruusiolla pyritään muuttamaan tai vaikuttamaan kohdehenkilön tai -ryhmän tietoisuuteen ja käyttäytymismalleihin. Tämä tarkoittaa tietyn yhteiskunnan tai yhteisön hallitsevien ominaispiirteiden, näkemysten, arvojen ja yhteisten normien manipulointia suuntaan, joka saa kohteen tekemään hyökkääjän haluaman päätöksen.
Mielikuviin vaikuttamisella on erityistä merkitystä yksilöllisen ja yhteiskunnallisen turvallisuuden ja turvattomuuden kannalta.
Turvattomuus sosiaalisena konstruktiona
Turvattomuus on sosiaalinen konstruktio – kollektiivisen mielikuvituksen, median ja muiden tietolähteiden muovaama mentaalinen kokonaisuus. Turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa se, mistä tietoa saamme. Esimerkiksi katu- ja työpaikkaväkivallan pelko on voimakkaampaa niillä, jotka hankkivat tietonsa vaihtoehtoisista medioista.
Pelko mahdollistaa vihaa ja välinpitämättömyyttä ja jäykistää sosiaalista vuorovaikutusta. Kielteiset ajatukset voivat synnyttää toimintaa, kuten vihapuhetta ja jopa väkivallan tekoja, joka kohdistuu itselle uhkana pidettyyn ihmisryhmään.
Kognitiivisen intruusion hyödyntämisen tavoitteena on hämmentää kohteena olevien ihmisten mieliä, ja siten myös näiden välisiä sosiaalisia suhteita ja yhteiskunnan ydintä. Pitkällä aikavälillä kognitiivinen intruusioprosessi horjuttaa ja polarisoi yhteiskunnan sosiopoliittista kenttää.