Mitä työpaikkaväkivallalla tarkoitetaan ja miten sitä voi hallita?
Työpaikkaväkivallalla tarkoitetaan tapahtumia, joissa henkilöitä loukataan sanallisesti, uhataan tai pahoinpidellään heidän työhönsä liittyvissä oloissa ja jotka suoraan tai epäsuorasti vaarantavat heidän turvallisuutensa, hyvinvointinsa tai terveytensä. Työpaikkaväkivalta voi ilmetä fyysisenä väkivaltana, väkivallan uhkana, kiusaamisena tai ahdisteluna. Työpaikkaväkivalta lisää pelkoa.
Työnantajan uhan torjuntavelvollisuus ja joitain työturvallisuusrikostuomioita
Työnantajalle säädetystä väkivallan uhan torjuntavelvollisuudesta on saatu myös työturvallisuusrikostuomiota. Esimerkiksi Itä-Suomen hovioikeuden tuomiosta ilmenee, että sairaalan esihenkilöt olivat laiminlyöneet huolehtia psykiatrian osastolla työssä käyneiden ulkopuolisten työntekijöiden väkivallan uhan ehkäisystä. Hovioikeuden mukaan psykiatrian osastolla ei ollut toteutettu riittäviä järjestelyjä, joilla potilaiden aiheuttama väkivalta sairaalassa työssä käyville ulkopuolisille työntekijöille olisi estetty.
Toisessa tapauksessa kunta työnantajana oli laiminlyönyt huolehtimisvelvollisuutensa siitä, että esihenkilöiden työsuojeluun liittyvät tehtävät ja vastuut oli määritelty riittävällä tarkkuudella. Esihenkilöt eivät myöskään olleet saaneet riittävää opastusta ja ohjausta eikä heillä ole ollut tosiasiallisia mahdollisuuksia seurata työntekijöihin kohdistuneita väkivaltatilanteita.
Kolmannesta tapauksesta ilmenee että potilas oli yllättäen kuristanut kurkusta häntä hoitamaan mennyttä sairaanhoitajaa. Työntekijät olivat aiemmin tehneet ilmoituksia potilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista, mutta esihenkilöt eivät olleet riittävästi reagoineet työntekijöiden tekemiin ilmoituksiin eivätkä olleet toteuttaneet sellaisia turvallisuusjärjestelyjä, joilla potilaiden aiheuttama väkivallan uhka pienenisi. Erityistä ratkaisussa on se, että työntekijät olivat myös ilmoittaneet nimenomaisen potilaan aikaisemmasta väkivallasta, minkä vuoksi esihenkilöillä olisi ollut erityinen velvollisuus huolehtia väkivallan uhan poistamisesta.
Työnantajan vastuut
Riittävänä ei siis pidetä sitä, että työnantaja on vain laatinut väkivallan torjumiseen liittyviä asiakirjoja. Jos työntekijöiden suojelemiseksi tarvittavat käytännön toimenpiteet jäävät toteuttamatta, asiakirjat eivät auta ja laiminlyönnit voidaan tuomita työturvallisuusrikoksena.
Työtilanteisiin liittyvän väkivallan uhan estämiseksi tehtävät konkreettiset töiden järjestelyt kuuluvat usein alinta työnjohtoa edustaville esihenkilöille. Virheet, poikkeamat ja muut ei-toivotut tapahtumat kehittyvät todennäköisemmin, kun kenelläkään ei ole aikaa kehittää ja ylläpitää varotoimia, jotka estäisivät kyseiset tapahtumakulut.
Lisää aiheesta löydät kirjasta Yrityksen työsuojelujohtaminen, jonka voit tilata täältä.