Kansallista työturvallisuuspäivää vietetään 29.4.2024. Työturvallisuustoiminnan tavoitteena on turvallinen työ, työntekijöiden hyvinvointi ja sitä kautta muodostuva hyvä ja vastuullinen yrityskuva. Tässä blogitekstissä kerromme suojautumisesta hätätilanteessa.
Työturvallisuus on kiinteässä yhteydessä kiinteistö- ja toimitilaturvallisuuteen sekä pelastusturvallisuuteen. Kiinteistöturvallisuuden tavoitteena on luoda häiriötön ja turvallinen työskentely- ja asiointiympäristö sekä organisaatiolle arvokkaan tiedon tai materiaalin anastamisen estäminen.
Pelastusturvallisuudella puolestaan tarkoitetaan tulipalojen tai muiden onnettomuuksien ennaltaehkäisyä sekä nopeaa ja oikeanlaista vastetta onnettomuustilanteissa. Tässä kaupallisessa yhteystyössä Säppi Oy:n kanssa tehdyssä kirjoituksessa tarkastelen evakuointiin liittyviä huomioita.
Hätätilanne yllättää ja edellyttää nopeaa toimintaa
Hätätilanteen luonne edellyttää nopeaa toimintaa. Yllättävässä tilanteessa, johon yleensä liittyy myös tiedon epävarmuus ja sirpaleisuus, on toiminnan perustuttava harjoiteltuihin rutiineihin, joissa tiettyjen signaalien havaitseminen käynnistää toiminnan.
Esimerkiksi palohälytys käynnistää toimintamallin, joka on suoraviivaista, ja rakennuksesta poistutaan turvallisinta reittiä kokoontumispaikalle. Tilanteessa, jossa kuullaan yleinen vaaramerkki tai sisäinen kuulutus vaaratilanteesta, mukaan tulee enemmän tiedollisia tarpeita ja harkintaa. Onko kyse kaasuvaarasta, ulkoisesta väkivallan uhasta vai jo käynnissä olevasta väkivallan teosta, joka tapahtuu yrityksen tiloissa?
Erityisesti väkivaltatilanteet edellyttävät nopeaan tilannearvioon perustuvaa päätöstä toteuttavasta toimintamallista. Väkivaltatilanteen ollessa käynnissä on harkittava, onko tiloista mahdollista paeta vai tuleeko suojautua sisälle. Joissain tilanteissa on mahdollista toteuttaa molempia toimintamalleja, jolloin katutasolla olevista tiloista paetaan kohteesta poispäin ja kiinteistön ylimmissä kerroksissa lukittaudutaan sisälle.
Suojautuminen voi tapahtua asteittain turvapistemallin avulla
Suojatumista johtaa aina henkilökuntaan kuuluva. Sen lisäksi, että turvataan oma henkilökunta, tulee myös huomioitavaksi yrityksessä olevat vieraat ja asiakkaat. On olemassa useita erilaisia tapoja organisoida tiloista poistuminen tai sinne suojautuminen. Yksi käyttökelpoinen tapa on niin kutsuttu turvapistemalli, jossa kiinteistö on etukäteen jaettu pienempiin osiin poistumisalueittain. Turvapistemallissa jokaiselle alueelle on sijoitettu kaappi, jonka sisällä on suojatumista tukevaa materiaalia.
Hätätilanteessa ensimmäinen paikalle saapuva ottaa turvapisteen materiaalin haltuunsa ja alkaa johtaa tilannetta. Kaapista löytyvät toimintaohjeet laminoituna eri hätätilanteisiin sekä varusteina huomioliivit, ensiapuvälineet ja valaisin. Lisäksi kaapista tulee löytyä kiinteistökartta, johon on merkitty hätäpoistumisreitit ja kokoontumispaikat sekä muistiinpanovälineet. Kaapin ohjeistuksella varmistetaan myös oikeaoppinen tilojen tarkistaminen. Turvapistemallia on harjoiteltava säännöllisesti, jotta jokainen ymmärtää toimintatavan ja roolinsa joutuessaan johtamistilanteeseen.
Kuntatalo panostaa turvallisuuskulttuurin kehittämiseen kokonaisvaltaisesti – käytössä turvakaappi
Kuntatalon turvalliseen toimintaympäristöön panostetaan ja kiinnitetään huomiota, sillä kiinteistössä järjestetään päivittäin koulutuksia ja seminaareja. Kuntaliiton henkilökunnan lisäksi organisaation on kyettävä huolehtimaan myös Kuntatalon vierailijoiden turvallisuudesta. Isossa roolissa ovat Kuntatalon useat eri vuokralaiset henkilökuntineen.
Kuntatalon toimintakulttuurissa pidetään tärkeänä, että turvallisuusasiat tehdään näkyviksi. Viimeisimpänä hankinta on kiinteistöön hankitut Turvakaapit. Vaikka Turvakaappi on alkujaan kehitetty yhteistyössä Säppi Oy:n ja Kuopio Woodi Oy:n yhteistyönä oppilaitosturvallisuuden tarpeisiin, toimii kaluste yhtä hyvin myös yrityksissä, sairaalassa, teollisuudessa ja muissa julkisissa tiloissa, kuten Kuntatalossa.
Turvakaapin ajatus on yksinkertainen. Kaikki turvallisuuteen liittyvä olennainen ohjeistus ja välineistö kootaan siististi yhteen paikkaan, mistä ne tarvittaessa löytyvät. Turvakaapin avulla turvallisuus tehdään näkyväksi osaksi arkea – yhteisön arvoksi. Säppi Oy:n Joel Linnan mukaan yhteistyö Kuntatalon ja Henri Rikanderin kanssa oli erityisen antoisaa, sillä Kuntatalon tarpeisiin kehitettiin yhteistyössä mm. jälkiheijastavat ovimerkitsimet evakuointitilanteen varalle.
Kuntatalo toimii turvallisuuskulttuurin kehittämisessä nyt suunnan näyttäjänä, sillä arvostettu toimitila on Turvakaapin osalta ensimmäinen asennuskohde Helsingissä.
Turvakaapin aluekaapin esimerkkisisältö:
- sammutuspeitto
- poistumistiekartta
- hätätilanteen ohjeet
- kiinteä LED-valaisin
- otsavalaisin
- 5 kpl LED-käsivalaisinta
- liikuteltava LED-tilavalaisin
- ammattitason ensiside
- ensiapulaukku
- kemiallinen kylmäpussi
- karttalaukku kokoontumispaikan kartalla varustettuna
- 10 kpl jälkiheijastavaa ovimerkitsintä (Tarkastettu/tila tyhjä) ja
- Tilannejohtajan liivi/aluevastaavan liivi
Säppi Oy toimittaa jokaiseen turvakaappitilaukseen Henri Rikanderin Oppilaitosturvallisuus (2021) tai Yrityksen työsuojelujohtaminen (2023) teoksen, kun mainitset uuden tilauksen yhteydessä ”Rikander” sekä haluamasi kirjan nimen.
Kriisitilanteen jälkeen on hyvä pitää mielessä yksilölliset tavat reagoida äkillisiin tapahtumiin. Voit lukea lisää aiheesta täältä.